Expanded Climbing Wall Reopens at QRAC | News


Jack Deschler ’19 uses the climbing wall in the basement of the Quadrangle Recreational Athletic Center on Tuesday night.

A new rock climbing wall opened at the Quadrangle Recreational Athletic Center on Sept. 10, replacing a smaller wall formerly located in Lowell House.

The new Harvard Climbing Wall consists of two converted squash courts in the QRAC basement, offering participants an expanded and revitalized climbing space. The facility consists of climbing routes accessed without a rope and a crash pad that surrounds the wall to cushion falls.

Earlier this year, Harvard began construction on Lowell House as part of the Faculty of Arts and Sciences’s more than $1 billion project to renovate the undergraduate residences, closing the Houses’s climbing wall. Students began petitioning to find a new location for the climbing wall in September 2015 after the project to renovate Lowell was first announced.

Students praised installation of the new climbing wall, and said that it more closely resembles professional facilities that climbers can find around Cambridge

“The wall in Lowell was basically a bunch of chunks of plywood on the wall that had some holes screwed into them, this one is a professionally built wall,” said Jack Deschler ’19, a manager of the climbing wall.

Because the space is larger, climbers can more easily avoid each others fall zones, according to Deschler.

“It’s much safer,” added Elijah S. Frydman ’20, another manager of the wall. “There’s places to chill and not be in the way.”

Although the new wall is located near the Quad and away from the center of campus,…

Article Source…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *